TFF Kulüp Lisans Kurulu, Ulusal Kulüp Lisans Sistemi kapsamında müracaatta bulunan kulüpleri “Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler” üzerinden denetledi ve 11 kulübe daha Ulusal Lisans verdi. Bandırmaspor’un da yer aldığı 2. listede Balıkesirspor yine yer almadı.
TFF Kulüp Lisans Kurulu toplam 11 kulübe daha Ulusal Lisans verdi. Boluspor, Adanaspor A.Ş., Gaziantep Büyükşehir Belediyespor, İskenderun Demir Çelikspor, Turgutluspor, Yeni Malatyaspor, Bandırmaspor, Kırklarelispor, Alanyaspor, Denizli Belediyespor ve Sarıyerspor kulüpleri Ulusal Kulüp Lisansı almaya hak kazandı. Ayrıca, Fethiyespor‘un 1.Lig lisansı için yaptığı başvuruyu yeniden inceleyen Kulüp Lisans Kurulu, verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanmasından dolayı Fethiyespor‘a Bank Asya 1.Lig’e göre Ulusal Lisans verdi.
Lisanslı kulüp sayısı 31′e yükseldi
İlk değerlendirmesini 10 Mayıs tarihinde yapan Kulüp Lisans Kurulu bu toplantıda; Beşiktaş A.Ş., Bursaspor, Eskişehirspor, Fenerbahçe A.Ş., Galatasaray A.Ş., Gençlerbirliği, İstanbul BBSK, Kardemir D.Ç. Karabükspor , Kayserispor, Sivasspor, Trabzonspor A.Ş. ve Çaykur Rizespor A.Ş kulüplerinin UEFA Kulüp Lisans; Orduspor, Kayseri Erciyesspor, TKİ Tavşanlı Linyitspor, 1461 Trabzonspor, Fethiyespor, Kızılcahamamspor A.Ş., Pendikspor ve Şanlıurfaspor kulüplerinin Ulusal Kulüp Lisans almaya hak kazandığını karara bağlamıştı.
Kulüp Lisans Kurulu’nun bu toplantısında 48 kulübe ise başvuru dosyasındaki eksikliklerin giderilmesi için uyarıda bulunulmuş ve ek süre verilmişti. Kurul, Kulüp Lisans Talimatı’nın ilgili maddesi uyarınca da lisans almak için kulüp lisans başvurusunda bulunmayan Çankırıspor ve Mardinspor kulüplerine 100′er bin lira para cezası vermişti.
Böylece ikinci aşama sonunda toplam 31 kulüp Lisans aldı.
Kalan 37 kulübe ikinci ek süre verildi
Verilen ek süreye rağmen Kulüp Lisans Başvuru dosyasındaki eksiklikleri yerine getirmeyen kulüplere ise, Kulüp Lisans Talimatının 83/1. maddesinde düzenlenen kriter ihlallerine uygulanacak yaptırımların belirlendiği Talimatın Ek 10 tablosu ilgili hükümleri gereğince, çeşitli para cezaları ve eksikliklerin giderilmesi için nihai ek süreler verildi.
Ocak 2011′de hayata geçen ve 3 yıllık geçiş sürecinin uygulandığı Ulusal Kulüp Lisans Sistemi ile kulüplerin gerekli eğitimi almış profesyonel kadrolarla çalışmaları, kulüplerin tüm genç takımlarını akademi ligleri seviyesine ulaştırmak ve liglerde elit oyuncuların yetişmesi ve kulüplerin UEFA standartlarında tesislere ve statlara sahip olmaları sağlanacak.
Kulüplerin mali disiplin altında tutularak, mali durumları ile ilgili daha dikkatli ve hassas davranmaları sağlanacak, tüm kulüplerin yıllık mali tablolarını sunmaları sayesinde, Türk Futbolunda mali şeffaflık adına büyük ve önemli adımların atılması elde edilecektir. Bu sayede mali fair play ulusal Liglerimizde garanti altına alınmış olacaktır.
ULUSAL KULÜP LİSANS SİSTEMİ NEDİR?
2013 yılından itibaren UEFA’ya üye olan her ülke kulüplerinin uymak zorunda olduğu kurallar bütünüdür. Bu kurallar bütünü 1 OCAK 2013’den itibaren yasal olarak yürürlülükte olacak.
UEFA’nın kulüp lisans sistemi kulüpleri şimdiden bu ileriye dönük proje için hazırlanmaya zorluyor. Bu kriterleri ana başlıklar haline getirecek olursak
1) Mali Yapı
2) Personel ve İdari Yapı
3) Sportif
4) Altyapı ve Tesis
5) Hukuki
Bu başlıklar altındaki kriterlerin ulaşmasının planlandığı hedefleri bir özetlersek ;
1) Kulüplerin mali konularda daha dikkatli davranmalarını sağlamak
2) Kulüplerin gelir ve giderler düzeylerini uyumlu hale sokmak
3) Kulüplerin tesislerine,altyapısına ve genç futbolculara daha çok önem vermesini sağlamak
4) Kulüplerin yasal yükümlülüklerini zamanında karşılamasını sağlamak.
Önümüzdeki sezon zorunlu hale gelecek olan ULUSAL LİSANS SİSTEMİ de bu kriterler ışığında hazırlanmakta. Kulüpler kendi ülkelerinin liglerinde mücadele edebilmek için kendi federasyonlarından bu lisansı her yıl almak durumunda olacaklar. Ulusal Lisans Sistemi kriterleri de özetçe şu şekilde anlatılabilir ;
1) Başka kulüplere geçmiş dönem borcun bulunmaması
2) Vergi borçlarının bulunmaması
3) Şahıslara borcun bulunmaması
UEFA, federasyonlardan bu bilgileri ve de geleceğe yönelik mali bilgileri ve 1 Haziran 2013 tarihinden itibaren gelir-gider denge zorunluluğu şartının uygulamasını görmek amacıyla 30 Haziran ve 30 Eylül tarihleri itibarıyla kontrol ederek kendilerine ulaştırılmasını istiyor ve bu kısmen uygulanıyor. UEFA yönetimi, Mayıs 2010′da UEFA Kulüp Mali Kontrol Paneli’ni kurdu. Bu panel, kulüp izleme sürecini yönetmekte ve özellikle lisans alan kulüp tarafından hazırlanıp lisans verene (TFF) sunulan belgeleri kendilerince ve de ilişkili kulüpler açısından da değerlendirmektedir.
Gerek federasyonun kulüplere yaptığı bilgilendirme toplantıların da gerekse UEFA’nın kendi internet sitesinden yayınladığı makalelerde bu kriterlerin ayrıntılarından söz ediliyor.
UEFA yaptığı bilgilendirmelerde kulüplerin uyum süreci için ilk birkaç yıl düşük düzeyde borçlanmasına izin verileceği belirtiliyor. Kriterlerden en dikkat çekeni gelir-gider uyumu. Kulüpler transfer bütçesini yıllık gelirinin belli bir miktarı kadar ayırabilecek.
UEFA yönetimi her fırsatta bu kriterleri uygulamaya koymakta kararlı olduklarını , kriter dışı kalanlara yaptırım uygulanacağını belirtiyor.
Zaten UEFA 2013 Finansal Kriterleri’nden önce kulüplerin Ulusal Lisans Sistemi’ne dahil olması , kriterlere uyulmaması halinde verilecek ilk cezanın lige alınmama olacağını gösteriyor.

DİĞER GÜNCEL HABERLER:
- Turhan ve Demirkanlı görevi bıraktı
- İşte Balıkesirspor-Turgutluspor maçı hakemleri
- Bal-Kes’e durmak yok
- Orhan’da yırtık şüphesi
- İskenderun ligi Düz’ledi
SON EKLENEN YORUMLAR:
urfa,turgutlu,fethiye,kızılcahamam,iskenderun,yeni malatya,bandırma,sarıyer,alanya,1461 trabzon,kırklareli,denizli belediye,tavşanlı,adana sp,bolu sp başkanın yerine olsam 1 dk durmam istifa ederim milleti yalan dolanla uyuttular en seçilen takımız diye ..
kriterlerden hangisinin uygulanamadığını kulübün açıklamasını bekliyoruz, haber alma hakkımız var… sanırım?
hani bizim klüp herşeyiyle en mükemmeldi, bütün hesapları en düzgün klüptü,